Víno na Madeire

Celkovo existujú štyri druhy vína, ktoré sa vyrába z hrozna dopestovaného na ostrove Madeira:

  1. Sercial: táto odroda madeirského vína sa vyrába z bieleho hrozna, ktoré sa pestuje vo výške okolo 800 metrov. Ide o suché víno zlatožltej farby. Odporúčame ho piť ako aperitív  k polievke alebo rybe. Malo by sa podávať mierne vychladené. Na to, aby bolo víno Sercial kvalitné, ho treba nechať dozrievať 8 rokov.

 

  1. Verdelho: ide o víno z bieleho hrozna, ktoré sa pestuje vo výške 400-600 metrov nad morom. Dozrieva v sudoch, po tom čo sa do neho pridá brandy. Ročníkové vína sa musia nechať odležať v sudoch minimálne 20 rokov a potom ešte 2 roky vo fľašiach. Verdelho je polosuché víno zlatohnedej farby, ktoré sa podáva k mäsu. Toto víno je sladšie ako víno Sercial a hodí sa aj k madeirskému koláču (recept na jeho prípravu však vymysleli Angličania).

 

  1. Boal: je tmavé víno s orechovou príchuťou, ktorého chuťový dojem pretrváva v ústach dlho po jeho vypití. Vyrába sa z bieleho hrozna, ktoré sa pestuje vo výške okolo 400 metrov. Ide o polosladké víno a môže sa servírovať ako náhrada portského vína. Víno Boal sa považuje za víno, ktoré sa vynikajúco hodí k syrom a dezertom.

 

  1. Malvoisie: Toto víno v Anglicku nazývajú Malmsey. Považuje sa za najslávnejšie madeirské víno a vyrába sa z hrozna Malvasia, ktoré sa pestuje na slnečných viniciach obklopených útesmi. Teplo, ktoré skala vstrebá cez deň vyhrieva hrozno v noci. Výsledkom tohto zohrievania je tmavé víno, ktorého chuťový dojem pretrváva v ústach dlho po jeho vypití. Víno Malvoisie obsahuje látky, ktoré podporujú trávenie.

 

Ročníkové madeirské vína z každého desaťročia od pol. 19. storočia si môžete kúpiť aj v súčasnosti. Najstaršia zachovalá fľaša pochádza z roku 1772.

Zobraziť viac

Odporúčame prečítať

Close